Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Τί είδους μαθηματικά είναι αυτά ;

Με αφορμή την οινομική κρίση που υποτίθεται ότι υπάρχει παγκοσμίως, κυκλοφορεί στο internet η παρακάτω φράση:

"Ο πληθυσμός του πλανήτη είναι 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αν διαιρέσουμε μόνο τα 700 δις $ (που χορήγησε ως βοήθεια το κράτος των ΗΠΑ σε τράπεζες) με τα 6,7 δις του πληθυσμού της γης, παίρνουμε 104 εκατομμύρια $ / κάτοικο."

Με τί μαθηματικά έγινε αυτή η πράξη; Το αποτέλεσα της πράξης 700.000.000.000 / 6.700.000.000 είναι 104,48 $ (δολλάρια και όχι εκατομμύρια δολλάρια). Μπορεί, λοιπόν, τα 104,48 $ να είναι μισθοί μερικών μηνών για τα παιδιά που ράβουν τα χειροποίητα χαλιά μας στην ανατολή, ή να μπορούν να σωθούν από την δίψα εκατοντάδες παιδιά στις εκμεταλλευόμενες -εκ της δύσης- χώρες της Αφρικής, αλλά δεν κάνουν όλους τους ανθρώπους της γης εκατομμυριούχους.

Σίγουρα η λογική είναι σωστή. Αν αθροίζαμε τα χρήματα που έχουν δοθεί συνολικά σε κάθε χώρα και τα διαιρούσαμε με τον πλυθησμό της, είναι όντως χρήματα που θα ήταν δυνατόν να "ξυπνήσουν" την αγορά και της δώσουν ώθηση για ανάπτυξη, αλλά το ζητούμενο είναι μάλλον η αναπλήρωση των ζημιών μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και αλλαγές-ανακατατάξεις και ξεκαθαρίσματα. Business as usual ή αλλιώς lausu ssenisub.

Δεν υπάρχουν σχόλια: